Dijabeticar je sam svoj doktor

Principe pravilne ishrane treba sto prije nauciti i usvojiti, a onda ih primjenjivati tokom cijelog zivota

Cilj svake terapije je postizanje zdravog i normalnog zivota, kao i odrzavanje secera u krvi u granicama normale (5.1-6.1mmol/L). Lijecenje oboljeli od secerne bolesti podrazumjeva:

Ciljevi lijecenja
  • Osposobljavanje dijabeticara za normalan zivot u porodici i drustvu
  • Uklanjanje simptoma bolesti izbjegavajuci hipoglikemiju i hiperglikemiju
  • Uspostavljanje dobre metabolicke kontrole
  • Otklanjanje ili ublazavanje komplikacija dijabetesa
Vas doktor vas moze nauciti kako da postanete dobar dijabeticar-matematicar. Medjutim, rezultat ce zavisiti iskljucivo od vas. Koliko se budete ozbiljno upustili rjesavanje svog zdravstvenog problema-svoje gojaznosti, svoje lose kontrolirane secerne bolesti i fizicke aktivnosti, toliki ce biti i rezultat lijecenja. Kakva je vasa secerna bolest, saznat cete vi sami. To vam ne moze saopciti doktor. Najbolji lijekovi na svijetu ne mogu drzati pod kontrolom secer, ako se ne pridrzavate savjeta o pravilnoj ishrani i ne uzimate terapiju kako je propisana.

Osnovna postavka svakog lijecenja oboljelih od secerne bolesti je individualan pristup, o kojem uvijek treba voditi racuna. Svaki covjek i njegova bolest su prica za sebe.

Zlatna pravila

Principe pravilne i zdrave ishrane treba sto prije nauciti i usvojiti, a onda ih primjenjivati za cijeli zivot. Da biste lakse ovladali svojim dijabetesom, postujte slijedecih nekoliko "zlatnih" pravila:
  1. Naucite sta je pravilna ishrana i primjenjujte je
  2. Budite fizicki aktivni
  3. Redovno uzimajte terapiju i ne preskacite obroke
  4. Redovno kontrolisite secer u krvi i/ili mokraci i biljezite promjene
  5. Konstantno se obrazujte i usavrsavajte poznavanje vase bolesti
Postivanjem ovih "sitnica" koje zivot znace obradovat cete svoje zdravlje,sebe i svog doktora!

Obavezno
Svaki dan koristite odgovarajuce minerale, vitamine i antioksidanse kao i dodatak ishrani (jedan vitamin C dnevno, vitamin B, zasicene masne kiseline- biljna ulja, rible ulje/omega 3, preparate za poboljsanje cirkulacije krvi)




Nema komentara:

Objavi komentar