Sta je rozaceja, kako se lijeci, zasto nastaje?


Za stavljanje bolesti pod kontrolu najvaznija je prevencija
Hronicno crvenilo, prosireni kapilari, papule i/ili gnojanice koje najcesce zahvataju centralne dijelove lica predstavljaju vidljive znakove oboljenja izazvanog pojacanom osjetljivoscu krvnih zila na vanjske podrazaje, a sama bolest naziva se rozaceja.

U Evropi od ove bolesti boluje do jedan posto odraslih, najcesce je rijec o osobama izmedju 40. i 50. godina zivota. Zene cesce obolijevaju, ali se kod muskaraca cesce vidja ruzno uvecanje mekih tkiva (npr. rinofima).

Najnovija otkrica upucuju da je mozda glavni uzrok razvoja rozaceje povecana proizvodnja ili aktivnost bjelancevine koja podstice upalu i tako brani organizam od infekcije. No, bitni su i genetski faktori jer je uoceno da vecina oboljelih ima nekog u obitelji s istim problemom. Osim estetskog znacaja, rozaceja je bolest koja napada oci te moze ostetiti vid. Vecina oboljelih ima smetnje s ocima u vidu crvenila i svrbeza, sto se lijecilo kao konjuktivitis.

Kod ocnih smetnji odmah se treba javiti oftamologu,a lijek izbora za te tegobe su sistemski antibiotici. Nekad rozaceja moze zahvatiti samo nos ili bradu uz razvoj vecih krvnih zila te kapilara, posebno kod muskaraca. Za stavljanje bolesti pod kontrolu najvaznija je prevencija, tj. izbjegavanje provocirajucih faktora jer inace nijedna terapija ne pomaze. Treba izbjegavati vrucinu kao i sve izvore topline: pec, radijator i stednjak, a prostorije ne treba jako zagrijavati. Vrucu harnu i tekucinu treba piti ili jesti samo kad se ohlade, zacinjenu hranu izbjegavati. Sredstva za njegu moraju biti blaga i njezna te ne smiju sadrzavati alkohol.

Postoji nekoliko terapijskih opcija: topijski metronidazol, topijski antibiotici, azelaicna kiselina, tetraciklin, izotretionin ciji se efekt bazira na protuupalnom djelovanju i time djeluje na posljedice. Bolest se ne moze lijeciti, ali se uspjesno stavlja pod kontrolu. Pojava lasera znatno je pomogla u borbi protiv rozaceje i trenutno je najbolja terapija za nju, jer djeluje na uzroke bolesti, a to su krvne zile.

Tretman Neodimij Yag laserom idealan je za srednje i vece krvne zile koje su smjestene dublje, iako se mogu uklanjati i manje krvne zile povrsno smjestene. Ujedno laser uklanja peckanje, svrbez i iritaciju. Promjene na nosu koje nastaju zbog bujanja lojnih zlijezda s vezivnim tkivom i cesto znatno narusavaju vanjski izgled mehanicki uklanja i Erbium laser. Unistavanjem krvnih zila smanjuje se sklonost crvenilu i upalama. Izbijanje upalnih promjena, kao sto su akne i napadaji crvenila, stavlja se uspjesno pod kontrolu. Sto je najvaznije, sprijecava se kasniji rast lojnih zlijezda na nosu muskaraca koje znatno narusavaju fizicki izgled.

Koliko je tretmana potrebno?
Za uklanjanje kapilara i vena potrebna su do tri tretmana. Kod uklanjanja crvenila apotrebno je od 3-5 tretmana. Kod bujanja vezivnog tkiva i lojnih zljezda trebaju 1-3 tretmana. Kapilari imaju sklonost da se vracaju te je tretman obicno potrebno ponoviti jedanput svakih nekoliko godina. Kod terapije crvenila treba uraditi tretman odrzavanja 1-2 puta godisnje.






Početna Kožne bolesti nepoznatog uzroka Proširene vene testisa mogu biti uzrok neplodnosti

Kako se riješiti zanoktica Bolesti testisa Bol u ledjima Karcinom pluća Parapsorijaza  Bol u koljenu kod djece Riješite se glavobolje jednom zauvjek 

Nema komentara:

Objavi komentar