Zdravlje djece Zasto djeci klecaju koljena

Dijagnoza hondromalacije postavlja se klinickim pregledom, labaratosijskim analizama, rendgenografijom, magnetnom rezonancom

Omeksavanja hrskavice, posebno na zglobovima donjih ekstremiteta, nije rijetka pojava medju ljudima svih dobnih skupina pa ni medju adolescentima, odnosno, tinejdjerima, kako ih jos volimo zvati.

I dok u zreloj dobi sve pripisujemo godinama prozvodnje i isteku garantnog roka, slicni problemi kod djece i omladine ne mogu izazvati pravu paniku u porodici, kao i svu silu pitanja, na koje nije lako uvjek pronaci odgovor.

Dakle, hondromalacija ili omeksavanje hrskavice kod mladih se ljudi dogadja najcesce u zglobu koljena, a bolovi te povremena otecenost tek su neki od simptoma koji prate nase zdravlje i ovaj poremecaj.

Faktori rizika

Bolest je rijetka kod djece mladje od 8 godina, a u adolescenciji postaje cesca, uglavnom kod djevojcica. Takodjer, cesce se srece kdo djece koja imaju deformaciju koljena u obliku X-nogu (valgus polozaj) ili O-nogu (varus polozaj), nejednaku duzinu nogu ili clanove uze porodice koji su rano razvili artrozu ili u djetinjstvu imali hondromalaciju na nekom od zglobova.

Iako postoji nekoliko teorija o njegovom uzroku, danas jos ne mozemo sa sigurnoscu reci sta je u podlozi cijelog procesa. X ili O-noge nejednaka duzina nogu i slicni rizicni faktori nisu garancija da ce se u nekog sigurno razviti omeksanje hrskavice.

Bolest moze nastati i kod djece cija je casica nestabilna, sto dovodi do cestih iscesenja i pomjeranja casice iz normalnog polozaja. Druga je okolnost cinjenica da se simptomi kod ovog poremecaja cesce javljaju u tinjedzera, koji se bave sportom.


Tako se vrlo cesto u svrhu lijecenja zabranjuje bilo kakva sportska aktivnost, sto kratkorocno dovodi do smirivanja simptoma, ali dugorocno moze pogodovati ubrzavanju procesa u zglobu i ranijem razvoju pune artoze.

Karakteristicni simptomi su bol u prednjem dijelu koljena, koja se pogorsava s aktivnostima kao sto su trcanje, penjanje uz i nis stepenice, cucanje ili skakanje.

Bol se pojacava ako se duze sjedi savijenih koljena. Provocirana bol na potiskivanje patele na stranu te bol na lupkanje po prednjoj strani pri semifleksiji karakteristicni su za hondromalaciju patele.

Pozitivan je znak kinematografa-bol, odnosno potreba za ispruanjem nogu kod sjedenja savijenih ljena. Bol izaziva i pritisak na gornju ivicu patele uz aktivnu kontrakciju kvadricepsa.

Vrste lijecenja

U uznapredovalim stadijima nemoguce je izvesti ekstenziju protiv otpora. Umjereni podliv susrece se cesto, kao i hipertrofija koljenskog masnog tkiva. Postoje krepitacije i osjecaj neravnina. Javlja se popustanje i klecanje koljena.

Dijagnoza se postavlja klinickim pregledom, labaratorijskim analizama, rendgenografijom, magnetnom rezonancom. Bol se izaziva kad ljekar pritisne casicu ili kad je obuhvati i ne dozvoljava njeno pokretanje nagore pri stezanju misica natkoljenice(kvadricepsa).
Lijecenje moze biti preventivno (otklanjanje uzroka kao sto su staticki proremecaj), konzervativno (fizikalna trapija)i hirursko (hondrektomija, ventralizacija i medijalizacija patele, sagitalna osteotomija patele)

Dvije skupine postupaka

Nije moguce sprijeciti hondromalaciju ali se ona moze lijeciti te usporiti ili zaustaviti njeno napredovanje i klecanje koljena. Dvije su skupine postupaka kojima se to cini. Prva je postavljanje dijagnoze i utvrdjivanje postojanja svih faktora rizika. Jedan se njihov dio moze ublaziti nosenjem odgovarajucih ortopedskih ulozaka, koji ce mijenjanjem smjera sila u donjem ekstremitetu smanjiti i opterecenje u zglobovima, posebno u koljenu. Drugi dio lijecenja vjezbanje i sportska aktivnost, koja mora biti tako profilirana da s jedne strane omoguci jacanje misica te poboljsanje cirkulaciju zglobne tekucine u zglobu, koja hrani hrskavicu, a da s druge strane, tu istu hrskavicu dodatno ne ostecuje.

Riješite se glavobolje jednom zauvjek Početna

Nema komentara:

Objavi komentar