Superzacini-borci protiv bolesti za vase zdravlje



Zahvaljujuci etericnim uljima i raznim hemijskim spojevima koje sadrze, zacini maze nase nepce i nos te cine dobro za nase zdravlje i bore se protiv bolesti.

Zacine najcesce koristimo da bismo poboljsali okus jela koje pripremamo, ali pri tom cesto zaboravljamo koliko su oni korisni za nase zdravlje. Zacini svoju aromu zahvaljuju etericnim uljima koje sadrze u raznim omjerima i kolicinama. Upravo ta etericna ulja poboljsavaju nase zdravlje i sprecavaju bolesti. Zacina ima mnogo, a mi cemo vas upoznati s djelovanjem pet najcesce upotrebljavani.


Cimet protiv dijabetesa
Strucnjaci iz Centra za nucionisticka istrazivanja u Merilendu nedavno su otkrili da cimet djeluje povoljno na to kako nase celije reagiraju na inzulin i upravo bi ga zbog tog trebale koristiti osobe koje boluju ili su sklonije obolijevanju od dijabetesa i neki drugi bolesti.Za pozitivno djelovanje cimeta na oranizam dovoljno je da konzumirate pola cajne kasikice na dan. Mozemo ga posipati po kriskama banan ili kuhanog krompira, ali i dodari raznim juhama i varivima.

Bijeli luk protiv gljivica
Bijeli luk u prahu je, takodjer, ljekovit. On sprijecava razne bolesti zaraze, cisti organizam od toksina, djeluje antikancerogeno, ali i snizava visok krvni pritisak. Osim tog, najnovija su istrazivanja pokazala da dijeluje antibioticki i protugljivicno te da smanjuje nivo holesterola u krvi. Mozemo ga koristit u raznim salatama, ali i kao zacin za pecenke i marinade.

Origano protiv mikroba
Origano je, takodje, bogat antioksidantima, ali djeluje i protiv stetni mikroba. Tradicija lijecenja origanom posebno je izrazena na Filipinima gdje se on primarno koristi kao lijek, a tek potom kao zacinsko bilje. Origano se moze dodati na picu, ali i umacima za tjestenine, kao i mesu pripremljenom na razne nacine.

Magicni luk
Luk je vec odavno poznat po tome sto smanjuje opasnost od nastanka srcanog i mozdanog udara. Osim tog, luk u prahu djeluje prtuupalno, ali i antikancerogeno. Imate li problema sa probavom, luk i tu moze pomoci.


Pikantno povrce
Zbog svog jakog okusa, luk u prahu se moze koristiti kao dodatak raznim jelima, od salata, ribe i piletine pa do jaja pripremljeni na razlicite nacine. Cili papricica se moze konzumirati i samljevena u prahu, djeluje cudesno na cjelokupan probavni sistem, kao i na cirkulaciju. Ona je, takodje, posebna po tome sto pojacava pozitivno djelovanje ostalog zacinskog bilja ili dodatak prehrani. Cili papricica djeluje i na povecavanje topline tijela, sto pomaze kod ubrzavanja metabolizma, ali i brze sagorijevanje masti i ugljikohidrata. Nasjeckana ili u prahu, bit ce odlican dodatak svakoj salati od tunjevine ili piletine.

Nema komentara:

Objavi komentar