5 prijatelja i neprijatelja zdravlja



Voce i povrce puni su vitamina, minerala, antioksidansa i vlakana

Neke su namirnice prijateljice, a druge neprijateljice za ljudski organizam. Oko nekih artikala misljanja strucnjaka se razilaze, dok oko drugih vlada gotovo potpuna suglasnost. Predstavljamo top 5 namirnica i prehrambenih sastojaka iz grupe prijatelja i neprijatelja zdravlja.


Prijatelji za nase zdravlje
1.Voce i povrce: ove su namirnice pune vitamina, minerala, antioksidanasa i vlakana.Nisu samo ukusne,vec smanjuju ranjivost na rak, detenciju i depresiju.

2.Integralne zitarice: peciva, pahuljice i tjestenine od cjelovitih žitarica, tamna riža, ječam i zob odlični su izvori kompleksa vitamina B, vitamina E i vlakana.

3.Orasi i sjemenke: bogati bjelančevinama i jednostruko nezasičenim masnočama, koje su zdrave za srce.

4.Mliječni proizvodi bez masnoča ili s malo masnoča: izvrsni su izvori kalcija, minerala presudnog za izgradnju kostiju.

5.Visokokvalitetne bjelančevine s malo masnoča: puretina i piletina bez kožice, ribe, jaja i mahunarke.Ribe su bogate omega 3 masnim kiselinama, koje su povoljne za srce i centralni nervni sistem.

1.Zasičene masnoče: one su u velikoj količini prisutne u srvenom mesu, maslacu, punomasnom siru, mlijeku i drugim mliječnim proizvodima te u palminom i kokosovom ulju. Ova hrana podize nivo holesterola te povečava opasnost od začepljenja žila, srcane bolesti i karcinoma.

2.Trans masnoče: ima ih u margarinu, večini kolača, smrznute i pržene hrane, a povećavaju rizik od kardiovaskularnih bolesti slično zasičenim masnočama.

3.Jako zasoljena hrana: preradjeni artikli sadrze mnogo soli, koja podstice rast krvnog pritiska i skodi srcu i krvnim sudovima. Takodjer ugrozava kosti, jer izaziva pojacano izlucivanje kalcija.

4.Nemasni kolaci i keksi: ove namirnice sadrze mnogo secera i kalorija, a ne posjeduju vlakna, minerale i vitamine.

5.Nemasni krompir i cips: prave se od umjetnih, neprobavljivih masnoca, koje podsticu izlucivanje vitamina koji su topivi, u masnocama(A,D i E) i tako osiromasuju organizam.

Nema komentara:

Objavi komentar