Nizi Holesterol uz primjenu ishrane


Treca dob i zdravlje

Stariji ljudi mogu smanjiti nivo holesterola promjenama u konzumiranju masti, bez obzira da li su na terapiji statinim ili ne, pokazalo je jedno novo istrazivanje.

Tim iz istrazivackog instituta za ishranu djece u Dortmundu tokom deset godina pratio je uticaj promjena u konzumiranju masti na 900 Australaca, koji su na pocetku studije bili stari najmanje 49 godina.

Na pocetku istrazivanja pet posto ispitanika je uzimalo lijekove za snizavanje holesterola, a na njegovom kraju ove medikamente uzimalo je 25 posto ispitanika.

Uoceno je da su ispitanici, koji su tokom studije uspjeli sniziti unos putera i zasiceni masti, smanjili ukupan nivo holesterola u krvi i time poboljsali svoje zdravlje. Istovremeno je kod onih ispitanika koji su poceli konzumirati vise omega 3 masni kiselina (kojima obiluje masna riba, prije svega losos i skusa), doslo do porasta dobrog, odnosno HDL holesterola u krvi.

Povecan unos omega 3 masni kiselina doveo je i do smanjenja sadrzaja triglicerida u krvi. Zakljucak je da starije osobe mogu uciniti dosta za zdravlje svog srca ukoliko naprave zdrav izbor masnoca kojima se hrane.

Nema komentara:

Objavi komentar