Strah, zebnja i negativne misli snažnije su od virusa

Šta nas čini bolesnima? Potisnuta agresija, nezadovoljstvo na poslu i sa partnerom, atmosfera u kući...

Jeste li znali da svaki čovjek posjeduje maligne ćelije. Pitanje je samo imuniteta hoće li se one ispoljiti kao karcinom ili će ih nas odbrambeni sistem pojesti. Biološki, maligna ćelija živi u organizmu 9-15 godina prije kliničke manifestacije bolesti. Imuni sistem je u stanju identificirati ili uništiti strane ćelije, prihvatiti čak i presađen organ ili ga odbaciti. Čak 80 procenata ljudi na Zemlji ima jednu vrstu virusa, poznatog pod imenom Epstein virus, koji kod slabog imuniteta izaziva određeni tip leukemije.

Šta uništava imunitet?

Da li ste primjetili da imate gripu kad ste neraspoloženi, depresivni ili ljuti? A znate li da u toku cijelog dana kroz nas mozak prođe od 60.000 do 100.000 različitih misli? Pa ako misli ljutnje, srdžbe ili očaja ne eliminiramo u roku od dvije sekunde, pokrenuli smo, putem centra za emocije, niz endokrinih mehanizama koji će nam uništiti vlastiti imunitet narušiti naše zdravlje.

Naime, centralni nervni sistem preko hipotalamusa, hipofize i  autonomnog nervnog sistema utječe na imunitet. Ovi su mehanizmi vrlo osjetljivi na stres. Pokrenuti u krvi, dovode do lučenja kortikosteroida i kateholamina (adrenalin, noradrenalin), koji će pojesti bijela krvna zrnca i usloviti bolest. A pogledajte šta nas čini bolesnima: potisnuta agresija, nezadovoljstvo na poslu i sa partnerom, atmosfera u kuci. Zima i niske temperature samo su iritabilni momenat. Strah, zebnja i negativne misli snažnije su od virusa.

Svima je poznato da pretjerano pušenje, alkohol, potisnuta agresija, bezvoljnost, nepravilna ishrana, fizička neaktivnost i napetost uništavaju bijela krvna zrnca. Pola je posla završeno ako se takav organizam sretne s virusom. Najvažnije ćelije u imunom sistemu su leukociti (T i B-limfociti), a da bi nas oni mogli braniti, moramo se sami o tome brinuti. Kako?

Šta nam je činiti?
Treba se jednom dnevno oznojiti, trčati, plesati, fizički se aktivirati, tjelesna aktivnost je bitna posebno starijim ljudima! Povećanjem tjelesne temperature šire se krvni sudovi pa je brži dotok limfocita na napadnuto mjesto. Jednom se dnevno treba obradovati, jednom dnevno zapjevati, hiljadu puta dnevno nasmijati. Naučno je potvrđeno da pjevanje pospješuje proizvodnju imunoglobulina u krvi (antitijela protiv bakterija, virusa). U evropskim klinikama za terapiju najtežih bolesti postoje instituti koji liječe pacijente muzikoterapijom.

Postoje i bolesti koje nastaju zbog hiperimuniteta u tijelu izazivajući autoimuna oboljenja kad vlastiti organizam stvara autoantitijela, kao da je u pitanju strano tijelo (antigen). U ove se bolesti ubrajaju gušavost, akutni tireoiditis, reumatoidni artritis, ulcerozni kolitis, psorijaza, perniciozna anemija... Čak je i šizofrenija autoimuno oboljenje.

Prepoznavanje virusa
Imuni sistem je zaštita organizma koji može prepoznati razne viruse, bakterije i parazite te ih progutati ne dozvoljavajući da odnjih obolimo. Najčešće bolesti koje se jave usljed slabog imuniteta su: prehlade, alergijska oboljenja, autoimune bolesti i maligni tumori. Autoimune bolesti predstavljaju trećinu ukupno poznatih bolesti!

Nema komentara:

Objavi komentar