Grejp Stimulira koenzime


Japanska studija
Japanski naucnici s Univerziteta Hokaido nedavno su otkrili da kozumacija soka od grejpfruta povecava crijevnu apsorpciju koenzima Q10 za cak 50 posto. Koenzima Q10 je za proizvodnju energije, a primjecena je i njegova preventivna funkcija u otklanjanju angine pektoris, srcanog udara, povisenog pritiska, negativnih ucinaka statina (lijekova za snizavanje holesterola) te neuroprotektivno svojstvo.

Q10 ima osobine slicne vitaminima, medjutim, za razliku od vitamina, ljudski organizam ga moze sam prozvesti. Ali njegova proizvodnja i koncentracija pocinju se znatno snizavati nakon 40. godine zivota te je potrebno suplementirati ga, kako bi ostvario svoje pozitivne ucinke na zdravlje.

S obzirom na to da je Q10 lipofilan, odnosno za njegovu apsorpciju i iskoristenje su potrebne masnoce, u pravilu ga potrebno uzimati uz obrok koji sadrzava masti. Nova je vijest da je dovoljno konzumirati sok od grejpa da bi iskoristivost porasla, i to cak dvostruko.

Nema komentara:

Objavi komentar