Riblje ulje eliksir mladosti?



Konzumiranje ribe bogate mastima ili uzimanje preparata sa omega 3 masnim kiselinama usporava proces bioloskog starenja, pokazuju najnovija istrazivanja. Americko udruzenje za srce preporucuje da se treba dnevno uzimati najmanje gram omega 3, a to potvrdjuju i rezultati istrazivanja.

Pacijenti s visokim nivoima omega 3 masnih kiselina u krvi izgleda imaju sporiji proces bioloskog starenja, pokazalo je istrazivanje nacsnika sa Univerziteta Kalifornije. Brojne studije pokazale su da riba iz hladnih voda losos, tuna i druge ribe bogate uljem-sadrze omega 3 masne kiseline koje mogu umanjiti rizik od koronarni bolesti, ali niko sa sigurnoscu ne zna zasto je to tako.

Doktor Ramin Farzane-Far s Kalifornijskog univerziteta proveo je studiju kako bi ustanovio da li postoji veza izmedju starenja celija i omega 3 kiselina. Glavni rezultat te studije je da ta veza postoji. Zastitne kapice na krajevima hromozoma, nazvane telomeri, sadrze genetski materijal. Kako se one skracuju tako celije stare. Doktor Farzane-Far i njegove kolege mjerili su duzinu telomera u celijama krvi kod 600 srcanih bolesnika.

Pacijenti s najvisim nivoima omega 3 pokazali su sporije skracivanje telomera, dok su oni s najnizim nivoima imali najbrze skracivanje duzine telomera, sto je naznaka da ti pacijenti stare brze od onih s visokim nivoima ribljeg ulja u krvi.

Nema komentara:

Objavi komentar