Prosirene vene testisa mogu biti uzrok neplodnosti


Bolesti (testisa) spolni organa

Najcesce se pojavljuje na lijevoj strani mosnje, rijedje na desnoj, a veoma rijetko obostrano

Bolesti testisa se osjete tek kad prilikom duzeg stajanja osjetite pritisak ili nelagodu u preponi i mosnji, vecina muskaraca obrati paznju na povecanu ili vijugavim venama prosaranu mosnju. Kako lezanje uklanja neugodu, mnogi odlaze lijecniku tek kad odluce imati djecu, a to im ne polazi za rukom, tad saznaju da imaju varikokelu, prosirenje vena koje odvode krv iz testisa.


Kada nastaje
Najcesce se pojavljuje na lijevoj strani mosnje, rjedje na desnoj, a veoma rijetko obostrano. Cesto nastaje u adolescenciji, kada testisi zbog ubrzanog rasta trebaju vise kisika i hranjivih tvari, znaci bolju dopremu krvi. Sto vise dolazi do testisa, vise je i vene trebaju otpremiti iz njih, prema srcu. Ako venski zalisci ne rade kako treba, ne potiskuju krv prema gore, pa se ona nakuplja i uzrokuje prosirenje vena.

 Varikokela moze biti posljedica urodjene slabosti potporni tkiva, odredjenih bolesti, a mogu je uzrokovati i nepoznati faktori. Idiopatska, tj. varikokela nepoznatog uzroka obicno nastaje na lijevoj strani, dok je ona na desnoj strani, posebno kad se pojavi naglo i kod starijih muskaraca, cesto posljedica pritiska koji na venu testisa stvara neki tumor.

Osim gledanja i opipom, varikokela se moze otkriti i ultrazvucnim pregledom koji prikazuje brzinu i mjer potoka krvi kroz krvne zile(Color Doppler). Simptomska varikokela lijeci se uklanjanjem uzroka. Idiopatska cesce nastaje kod muskaraca koji su izlozeni tezem fizickom naporu. Pojavljuje se i zbog pretjerane sexualne stimulacije, a takva stupanjem u brak obicno prolazi sama od sebe. Varikokelu koja ne uzrokuje smetnje ne treba lijeciti, no kad je krivac neplodnosti, treba je hirurski ukloniti.

Sta poduzeti?
Prosirenje vena testisa moze, ali ne mora biti bezazleno. Kad smanjuje broj i kvalitet spermija, ogroman je problem. Zato prestanite pusiti, jer devet studija dokazuje da stetne tvari iz cigareta za 23 posto smanjuje kolicinu, a za 13 posto pokretljivost spermija. Ne uzimajte anabolike, oni smanjuju sposobnost testisa da proizvodi muski spolni hormon testosteron, neophodan za stvaranje spermija. Izbjegavajte saune, toplice, nosenje uskih hlaca....sve sto povisuje temperaturu u testisima, steti spermijima.

Sta kaze statistika
Varikokela najcesce muci muskarce u dobi od 15 do 25 godina. Od 100 muskaraca koji je imaju, 30 do 40 njih su neplodni. Najnoviji podatci govore da 15 posto svih muskaraca ima prosirene vene testisa.




Riješite se glavobolje jednom zauvjek Početna

1 komentar: