Krompir, patlidžan i tikvica u službi vašeg zdravlje


Kako svakodnevne namirnice krompir, patlidžan i tikvica pomažu vašem zdravlju

Krompir godi srcu

 Krompir godi srcu
Rezultati najnovijeg istraživanja objavljenog u naučnom časopisu "Food Chemistry" pokazali su da krompir sadrži osim vitamina C, zanimljive biološki aktivne bjelančevine.

Važno je znati da sastojci u krompiru nisu ravnomjerno raspoređeni. Najviše bjelančevina i vitamina C u krompiru se nalazi odmah ispod kore, pa se preporučuje što tanje guliti krompir. Osim što bjelančevine iz krompira imaju antioksidativni učinak pa čuvaju naš organizam od bolesti i preranog starenja, one mogu smanjiti i krvni pritisak.

Da bi bjelančevine iz krompira imale pozitivan uticaj na zdravlje, ovu hranjivu namirnicu potrebno je pripremati na ispravan način, bez ulja i dodataka.




Patlidžan pomaže jetri

 Patlidžan pomaže jetriPatlidžan nije bogat vitaminima ni mineralima, ali sve to ne umanjuje njegovu vrijednost jer nije bezvrijedno povrće.

Plod patlidžana sadrži nešto provitamina A i vitamina C, gotovo sve vitamine B grupe te dosta kalija. Osim toga, sadrži antocijanide, flavonoide, karotenoide i gorke tvari, a bogat je vlaknima i siromašan mastima.

Naučna istraživanja su pokazala da pospješuje izlučivanje žuči, pri čemu  se, prije svega, normalizira rad jetre. Patlidžan snižava povišen holesterol u krvi, pospješuje izlučivanje mokraće i bolji rad crijeva.


Tikvica snižava holesterol

Tikvice su namirnice s malo kalorija, a puno hranjivih tvari, istraživanja su potvrdila da su tikvice dobre za očuvanje zdravlja pa biste ih, svakako, trebali uključiti u prehranu.

Tikvica smanjuje holesterolNaime, fitonutrijenti u soku tikvica djeluju antikancerogeno, a takođe sprečavaju nastanak simptoma povećane prostate kod muškaraca. Spojevi u tikvici čuvaju zdravlje kardiovaskularnog sistema te snižavaju holesterol, a zahvaljujući tome smanjuju rizik od srčanog i moždanog udara. Djeluju protivupalno zahvaljujući antioksidansima.

Mangan iz tikvice ključan je za proizvodnju aminokiseline koja dopušta stvaranje  kolagena, što će kožu učiniti zdravijom, apomoći će i pri zacjeljivanju rana.

Nema komentara:

Objavi komentar