11 vrsta hrane koja nas čini pametnijima
Bolje pamćenje, bolje rezultate ispita i bolje raspoloženje možemo postići relativno lako ukoliko jedemo određene vrste hrane. Prirodni spojevi ovih namirnica služe kao prva odbrambena linija zdravlja mozga, čiste tijelo od kancerogenih materija i pesticida i smanjuju depresiju.
Inćuni sadrže deset puta više omega-3 masnih kiselina od tune. Omega-3 sprečava gubitak pamćenja i poboljšava raspoloženje. Inćuni također sadrže i vitamin D i kalcij.
Jagodičasto voće sadrži mnoge hemijske spojeve koji štite neurone, uključujući antocijanin i fisetin, koji štite neurone i poboljšavaju mogućnost dugoročnog pamćenja.
Određene vrste loja čine čuda za mozak, a posebno za raspoloženje. Oleinske kiseline sadrže velike količine vitamina D.
Ljute papričice sadrže kapsicin, koji uzrokuje oslobađanje endorfina u mozgu, zbog kojih se lakše fokusiramo.
Prokule su pune molekula koje ljudsko tijelo pretvara u diindolimetan, jedinjenje koje štiti nove moždane ćelije.
Kelj sadrži mnoga jedninjenja koja usporavaju starenje mozga.
Sjeme tikve je bogato triptofanom, koji je zaslužan za stvaranje serotonina odgovornog za zdravlje mozga i raspoloženje.
Jabuke sadrže katehine, supstance koje štite od hemikalija štetnih za mozak, a koje se nalaze u skoro svim današnjim proizvodima.
Tamna čokolada sadrži flavonol, koji poboljšava cirkulaciju krvi, što znači da mozak dobija više krvi. Jedno istraživanje je pokazalo da osobe koje jedu tamnu čokoladu mnogo bolje rješavaju matematičke probleme
Nema komentara:
Objavi komentar