Pagetov karcinom - ko obolijeva - simptomi


Pagetov karcinom opisan je jš u 19. stoljeću
Prvi simptom osjećaj svraba
Ovaj tip karcinoma značajan zbog podmuklog početka i bezazlenog izgleda

Karcinom uvjek pogađa osnovnu građevnu jedinicu tijela ćelije (stanicu), a pojavljuje se kada one počnu abnormalno funkcionirati i dijeliti se bez granice i reda. Tada se formira masa tkiva, koja se naziva izraslinom ili tumorom, a može biti benigna i maligna. Benigni tumori nisu rak, a njihove se stanice ne šire u druge dijelove tijela. Rijetko su prijetnja životu. Maligni tumori su rak. Iz primarnog tumora ćelije mogu krvlju i limfom dospjeti u druge dijelove tijela. Ovakvim širenjem nastaju metastaze primarnog tumora.

Ko obolijeva

Kada rak metastazira, zloćudne ćelije mogu se naći u limfnim čvorovima. Znači, rak se proširio. Takav tumor sadržava isti tip zloćudnih ćelija kao i primarni tumor i naziva se metastatskim tumorom. Kod ovog tipa raka osnovna je lezija intraduktalni rak, obično dobro diferenciran multicentričan u predjelu bradavice i u duktusima (mliječnim kanalima) dojke.

Vrlo rijedak, primarno zahvata dojčanu bradavicu, a pojavljuje se, u prosjeku, u oko dva posto svih karcinoma dojki. Obično obolijevaju osobe u šestoj deceniji. U kliničkoj slici preovladavaju simptomi na bradavici ili areoli u jednoj dojci, bez propagacije u okolno tkivo dojke. Epitel bradavice je infiltriran, ali ona nije makroskopski promijenjena. 

Prvi je simptom osjećaj svraba ili pečenja u predjelu bradavice. Ulceracije i erozije obično se pojavljuju u kasnijim stadijima bolesti. Dijagnoza se lahko postavlja biopsijom i pH analizom erozije. Ovaj tip karcinoma značajan zbog podmuklog početka i bezazlenog izgleda. Diferencijalnodijagnostički, od Pagetovog karcinoma dojki treba strogo razlikovati dermatološke promjene u regiji bradavice dojki, koje se obično klinički prezentiraju hroničnim eritematoznim vlaženim promjenama uz svrbež i pečenje.

Sumnjive promjene

Pagetov karcinom ljekari najčešće smatrju banalnim dermatitisom ili bakterijskom infekcijom pa se u tom smislu i liječi. Ova greška može biti fatalna, jer dovodi do zakašnjenja u postavljanju dijagnoze. Zato naglašavamo da svi oblici kožnih promjena, poput kontaktnog dermatitisa ili sumnjive melanotične promjene u regiji bradavice dojki, ali i promjene s mjehurićima ispunjenim tečnošću, moraju se smatrati Pagetovom bolešću sve dok se ona ne isključi.

Uporni simptomi, obično, traju duže nego što bi trebalo tako da se dijagnostika primjenjuje prilično kasno. Treba istaknuti da se, uprkos negativnom palpabilnom nalazu, nakon provedene postmastektomične histološke analize, uz Pagetovu bolest mogu naći, osim duktalnog, još i medularni, loburalni ili papilarni oblik karcinoma dojki.

 Metastaze

Kod bolestnica s već opipljivim tumorom metastaze postoje u većini slučajeva. Ako su promjene ograničene samo na bradavicu, metastaze postoje samo u pet posto slučajeva, što znatno povećava izglede za izlječenje.

1 komentar:

  1. Zanima me ako sam prebolio mononukleozu da li mogu imati problema sa bubrezima, na medicinskom portalu sam čitao članak pa pogledajte - pliva mononukleoza

    OdgovoriIzbriši