Sve je vise oboljelih od melanoma-Zamka suncanog ljeta



Broj oboljelih od melanoma ovog zlocudnog tumora udvostrucava se svakih 10 do 15 godina

Melanom je zlocudni tumor pigmentnih celija
Melanom je zlocudni tumor pigmentnih celija koze. To je najcesca bolest koja moze dovesti do smrti. Moze se naci na drugim mjestima, na mreznjaci oka (retine), nervnom sistemu, na zadnjem dijelu debelog crijeva (rektum), sluzokozi.....Broj oboljelih od melanoma je u stalnom porastu, udvostrucava se svakih 10 do 15 godina i to je jedan od tumora s najvecom ekspanzijom u posljednje vrijeme. Inace, melanom nastaje malignom promjenom melanocita.

Kad posumnjati na melanom
Melanom se uglavnom susrece kod bijelaca, a kod crnaca i Azijata je rijedak. Najveca rasprostranjenost je u Australiji i zemljama s velikim nivoom sunvecog zracenja. Cesce se javlja kod zena nego kod muskaraca. Na maligni melanom treba posumnjati kad postojeca pigmentirana koza pocinje mijenjati boju (pojavljivanjem nijanse plave, bijele, sive, crvene, ljubicaste ili crne boje), velicinu, oblik (nepravilni rubovi), povrsinu, konzistenciju, ukoliko se pocinje odizati, svrbjeti, krvariti i sl. Amerikanci su se dosjetili da navedene promjene radi lakseg pracenja grupiraju u skupine s pocetnim slovima A, B, C, D:
  • A kao asimetrija
  • B kao border (rub)
  • C kao color (boja)
  • D kao dijametar (promjer ili velicina)
Potrebno je naglasiti da je lokalizacija kod muskaraca najcesce na prsima, a kod zena na nogama. Na osnovu mikroskopskog nalaza i izgleda, razlikujemo cetiri oblika:
  • Melanom koji se siri po povrsini. Cini 70 posto svih melanoma, a nastaje iz predhodno postojeci nevusa (madeza). U pocetku se siri sporo, da bi se kasnije naglo poceo siriti i okomito duboko u slojeve koze.
  • Nodularni melanom ne nastaje iz predhodnih nevusa, ima vise maligni tok i odmah se pocinje siriti okomito. Ucestalost mu je izmedju 15 i 30 procenata.
  • Lengito maligni melanom (4-10 posto), tipicno nastaje na licu i to kod starijih osoba.
  • Akralni lantigo melanom nastaje na dlanovima, stopalima i palcevima.
Nije lako, pogotovo u pocetku bolesti, prepoznati melanomsku promjenu, te stoga svaku sumnjivu promjenu bi trebalo biopticki ispitati i utvrditi o cemu je rijec. Ako se melanom prosirio, a nije utvrdjen primarni afekt, potrebno je detaljnije istraziti oci, dlanove, stopala, anus, vaginu, eventualno mokracni mjehur.

Prevencija i laser
Maligni melanom je moguce izlijeciti jedino pravovremenim laserskim odstranjivanjem, hemoterapija i zracenje dolaze u obzir kao suportivna terapija u uznapredovalim stadijima. Najbolja je, tzv. primarna prevencija, odnosno, izbjegavati pretjerano izlaganje suncu, te sekundarna, odnosno, rano otkrivanje melanoma. Dakle, oprez s madezima i pravovremeno odstranite sumnjive promjene na kozi.

Nema komentara:

Objavi komentar