8 stvari koje se desavaju vasem tijelu ako ste konstantno dehidrirani



Svi znamo da je veoma vazno popiti osam (otprilike-svako tijelo je drugacije) casa vode dnevno i da je mnogo lakse reci nego to i raditi. Ali ako ne pijemo dovoljno vode dnevno, nekoliko zabrinjavajucih stvari se moze dogoditi vasem tijelu ako ste konstantno dehidrirani.

DEHIDRATACIJA znaci ako koristite ili izgubite vise tecnosti nego sto unesete u svoje tijelo, pa vase tijelo nema dovoljno vode i drugih tecnosti za normalno funkcionisanje. Ako ne nadoknadite izgubljenu tecnost Vi cete DEHIDRIRATI i biti konstantno dehidrirani.

Ovaj gubitak tecnosti se moze desiti veoma brzo, kad se znojite prilikom vjezbanja, ili kad ne uzimate postepeno dovoljno tecnost tokom dugo vremena. Hronicna dehidratacija nastaje kad vasem tijelu neprestano nedostaje potrebnih tekucina. Vase tijelo ce se zapravo naviknuti na ovo stanje dehidratacije i izgubit cete osjecaj za nedostatak vode i necete biti zedni, iako vasem tijelu treba vise vode za normalno funkcionisanje.

Hronicna dehidratacija nije ozbiljna kao ekstremna dehidratacija i nece uzrokovati da se onesvjestite ili ukocite od groznice. Dugotrajna dehidratacija moze utjecati na kvalitet vaseg zivota. Zato naspite veliku casu vode i nastavite citati da nadoknadite nedostatak vode u organizmu ukoliko ga imate.

Stalni umor

Kad gubimo tecnost kroz znoj, povremeno mokrenje, proljev ili povracanje, ona mora biti nadoknadena kako bi krv normalno kruzila tijelom. Ako ne nadoknadimo izgubljenu tekucinu krv postaje gusca i srce mora raditi brze i jace kako bi kisik dosao do glavnih organa. U tim trenutcima tijelo usmjerava krv na radne misice, a ne na kozu, te tijelo ne moze rasiriti toplinu. 

Suha koza

Jedan od najucinkovitijih nacina za otkrivanje hronicne dehidratacije je da pogledate vasu kozu. Ako je krhka, ispucana, suha cijelo vrijeme, najvjerovatnije da cete morati poceti piti vise vode. AssociatesMD Medical Group primjecuje da suha i dehidrirana koza nije isto. Ako je koza normalno suha to nije nikakav problem, ali ako vidite da je koza neobicno suha, tad vasa koza i ostali organi trebaju vise vode i vrijeme je za jos vode.

Zatvor

Kao i ostatak tijela nasa stolica je vecinom sastavljena od vode. Kako se stolica pomice u debelo crijevo tako i apsorbira vodu, debelo crijevo apsorbira vise vode nego je potrebno smanjujuci tako vecinu stolica u debelom crijevu i nastaje zatvor. Zbog tog je stolici potrebno mnogo vise vremena da se pokrene kroz debelo crijevo. Da sve se to dogadja zbog nedostatka vode, te debelo crijevo preuzima i bakterije koje bi trebale da izadju i nastaju bolesti. Zato pijte vise vode da ne dolazi do zatvora

Grcevi u misicima   

Vjezbanje i znojenje bez pijenja tekucine je recept za katastrofu. Kao sto je predhodno receno ako se voda ne pije tj nadoknadjujete prilikom vjezbanja i znojenja krv mora da povlaci tecnost iz drugih organa i dolazi do grceva u misicima, te je krv gusca i tesko da ce tijelo normalno da funkcionise. Gusta krv sporije tece venama i ne dolazi na vrijeme do misica te se javljaju grcevi u misicima. Sportasi koji se bave sportovima na otvorenom pogotovo u toplim vremenskim uslovima moraju biti posebno oprezni jer veoma brzo i lahko mogu doci u fazu dehidratacije i grceva u misicima.

Rijetko mokrenje i kamen u bubregu

Sto manje pijes vode manje mokris. Sto manje mokrite povecavas vjerovatnocu za stvaranje kamena u bubregu. Rijetko mokrenje je povezano sa kamenom u bubregu. Kamen u bubregu se stvara nakupljanjem minerala u urinu uzrokovano dehidratacijom i ubrzano kofeinom i unosom natrija. Kamenci u bubregu su veoma bolni i mogu se sprijeciti promjenom ishrane. Dr. David Ludlow urolog je izjavio da je pijenje 8 casa vode dnevno najbolji nacin u borbi protiv kamenca u bubregu i dehidratacije.

Najlaksi test je test vidom. Ako je vas urin cist vi ste dobro, ako je taman morate piti vise vode.

Suha usta i los zadah

Prema riječima dr. John Higgins, koji je govori o svakodnevnom zdravlju, kada ste stalno dehidrirani, usta ne proizvode dovoljno sline usta su suha i imate los zadah. Vaša sline ima antibakterijska svojstva i može ubiti klice lošeg daha kad ste hidratizirani i zdravi. Pijte vise vode da nemate los zadah i suhe usne. 

Poremecaj bubrega, jetre i crijeva

Ne pijenje dovoljno vode moze izazvati neispravno funkcionisanje vasih organa ili cak nefunkcionisanje. Nedovoljno pijenje vode izaziva stvaranje otrova u organizmu, jer se ne urinira cesto i dolazi do poremecaja bubrega, jetre, crijeva i ostalih organa. Zadatak jetre je filtriranje otrova u krvi ali ako nema dovoljno vode, krv je gusca i jetri je teze raditi te moze doci do problema u drugim organima. Ukoliko vam je jetra zdrava manje cete osjetiti dehidrataciju ali svakako nije dobra za bubrege i crijeva, jer dolazi do stvaranja kamenca i zatvora. Ukoliko osjetite zatvor ili vidite da je vas urin taman odmah po casu vode i pomozite svom organizmu.

Prejedanje

Dr. Higgins kaze kad ste u stanju dehidratacije mnogi organi ne funkcionisu dobro, secer se ne razgradjuje dovoljno, energija se ne stvara u organizmu i vi se osjecate gladnim iako ste jeli. Ukoliko se tako osjecate posegnete za jos hrane i onda se prejedate a sve sto vam je potrebo vec ste unijeli, ali niste najbitnije vodu. Unosenjem previse hrane ona se napuni natrijem i kofeinom te moze da izazove jos vecu dehidrataciju. Ako ste vec osjetili glad a jeli ste posegnite za vocem pogotovo onim koje je puno vode i na taj nacin potaknite organizam ili jednostavno uzmite casu vode i vidite kakvo je stanje nakon par minuta. 

Ako vam ovi simptomi zvuce poznato jednostavno flasu vode pored sebe i u toku svakog dana pijuckajte po malo i ne dozvolite da vase tijelo dodje u stanje dehidratacije ili hronicne dehidratacije nije dobro za vas organizam. Konstantno ste dehidrirani jeftino, jednostavno i prirodno voda, voda, voda rijesava DEHIDRATACIJU 

Nema komentara:

Objavi komentar