Kockica čokolade čudesni lijek za srce

Kockica čokolade - slasno, a zdravo

Naučnici tvrde kako je idealna količina za konzumaciju 6,7 grama tamne čokolade dnevno. Oštećenja srca od upalnih procesa i ozbiljnih bolesti mogu se spriječiti sa samo kockicom tamne čokolade na dan, pokazalo je istraživanje italijanskih naucnika.

Ipak, stručnjaci upozoravaju kako mliječna čokolada nema takav učinak, a kada je u pitanju crna čokolada za pozitivno djelovanje na zdravlje , ključna je umjerenost. Naučnici tvrde kako je idealna količina 6,7 grama čokolade dnevno.

Hronična upala tkiva u kardiovaskularnom sistemu uzrok je mnogih ozbiljnih srčanih bolesti, a može dovesti i do moždanog udara. Jedna od ključnih mjerila za stepen upalnih procesa na srcu je C-reaktivni protein. Do sada najopsežnija studija provedena u Evropi na 4849 osoba uspjela je dokazati direktnu povezanost između nivoa tog proteina i konzumacije tamne čokolade.

Ispitanici koji su svakodnevno konzumirali male količine tamne čokolade imali su smanjen nivo C-reaktivnog proteina u krvi, što znači da su upalni procesi drastično smanjeni.

1 komentar: