Kozne bolesti nepoznatog uzroka-Parapsorijaza

Sindromi koji lice na psorijazu

Parapsorijaza nepoznat uzrok i prilicna rezistencija na terapiju


Kozna oboljenja koja, s obzirom na svoju klinicku sliku, mogu izgledati slicno psorijazi nazivaju se parapsorijazama. Kada se uradi histoloska analiza, moze se vidjeti da te bolesti medjusobno, a i u odnosu na psihorijazu, predstavljaju sasvim razlicita oboljenja. Jedno od oboljenja koje se svrstava u parapsihorijaze je Syndroma Mucha-Habermann.

Povisena temperatura
Bolest pocinje naglom pojavom papula velicine lece, smjestenih simetricno na kozi trupa, bedara i nadlaktice. Na vrhu tih papula stvaraju se ili ljuspice ili nekroticne promjene pa se same morfe opisuju kao papuloskvamozne ili papulonekroticke.
Pacijent moze imati povisenu temperaturu. Postoji nekoliko teorija o nastanku ovog oboljenja, a odnosi se na mogucnost virusne infekcije, djelovanje nekih lijekova, itd...

Uz obaveznu odgovarajucu terapiju, svakako je vazno tragati za postojanjem fokusa u organizmu. Nakon prve atake, bolest moze vise da se ne javlja, ali moze i da prede u hronicni oblik.
Parapsoriasis guttata je kozno oboljenje koje se najcesce javlja kod muskaraca. Na rukama i na trupu stvaraju se crvenkasto-smeckaste papule prekrivene skvamama i simetricno su rasporedjene.
Skvame se mogu mehanicki u cijelosti odvojiti, poput poklopca. Koza ispod skvama je izrazito crvena i ponekad vlazna. Moze bit prisutan i svrbez. Bolest je dobila ime po tome sto dosta podsjeca na gutantni oblik psorijaze pa je zato veoma vazno na vrijeme uspostaviti pravu dijagnozu.

Bolest traje oko mjesec dana, ali se cesto desava da se recidivi bolesti javljaju svakih nekoliko mjeseci ili godina. Parapsoriasis in palacibus spada u grupu parapsorijaza, ali s obzirom na to da se svi oblici ovog oboljenja u odredjenom postotku mogu razviti u maligni limfom tipa granuloma fungoides, mnogi ovo oboljenje ubrajaju i u pocetni stadij granuloma fungoides. Bolest je cesca kod muskaraca. S obzirom na klinicku sliku postoje tri ripa ovog oboljenja.


Tri tipa oboljenja
Prvi se oblik manifestira kao hronicno oboljenje karakterizirano pojavom crvenkastih zarista razliciti oblika, osto ogranicenih i simetricno rasporedjenih, prekrivenih sitnim ljuspama, koji se pojavljuju bilo gdje na trupu i ekstremitetima. Povrsina promjena cesto je lagano nabrana poput cigaretinog papira. Drugi oblik, za razliku od prvog, ima zarista koja su znatno veca i jace infiltrirana, dok su druge karakteristike slicne.

Treci se oblik manifestira plocastim, vecim, jasno ogranicenim promjenama crvenkaste boje koje, za razliku od prethodni, nisu simetricno rasporedjene. Najscesce se vide na glutealnim regijama i na trupu.

Podrucja bez pigmenata
Kod oblika parapsoriasis in pacibus cesto se vide i podrucja bez pigmenata, kao i podrucja sa smeckasitm pigmentacijama. Zbog slicnosti, potrebno je iskljuciti psorijazu, seboroicni dermatitis te pacijente stalno klinicki pratiti uz redovne biopsije promjena da bi se na vrijeme uocio eventualni prijelaz u limfom.

Početna  Rozaceja  Kako se riješiti zanoktica  Karcinom pluća  Bolest testisa Pegetov karcinom  Bol u koljenima kod djece Bol u ledjima Riješite se glavobolje jednom zauvjek

1 komentar:

  1. Koji su glavni sindromi psorijaze ? Treba li
    odma posjetiti liječnika pri pojavljivanju crvenila.

    OdgovoriIzbriši